Dina en Jane een vrolijk duo

Het baasje van Dina en Jane wilde graag een gesprekje met beide dames. Niet dat er nou heel veel was om over te praten qua moeilijke dingen maar gewoon om even te horen hoe het gaat. Beide meisjes wonen sinds een paar maandjes in Nederland. En wat een heerlijke grietjes waren het om mee te kletsen!

We starten met Dina en de belangrijkste vraag voor haar was waarom ze niet zo goed eet als haar zus. Haar baasje vraagt zich af of ze het misschien niet lekker vind. Daarnaast wil haar baasje graag weten of ze geniet en of ze nog ies vertellen wil. De controlevragen zijn waar staat je drinkbak en wat is je favo speeltje.

Dina geeft aan dat ze niet alles op eet omdat ze genoeg krijgt. Ze heeft af en toe wel last van geel gal spugen en wat brandend maagzuur maar verder geen klachten. (Natuurlijk is het bij twijfel altijd verstandig een arts te bezoeken, deze gesprekken kunnen nooit de opinie van een arts vervangen) Ze is heel blij en zit lekker in haar vel. Ze houdt van wandelen op het strand, lekker overzichtelijk zegt ze en daar geniet ze echt van. Haar waterbak staat denk ik in de gang naast de trap want ik zie een soort traptreden en haar favo speeltje is een zacht knuffeltje. Dina heeft niet super veel zin in een lang gesprek en wil weer verder met de dingen waarmee ze bezig was. Ik ben blij dat ze toch nog even de tijd nam want eerdere pogingen die week om een gesprek te beginnen was ze niet zo voor in. We zijn benieuwd wat haar zus te vertellen heeft vd week.

Terugkoppeling baasje gesprek Dina: Ze heeft inderdaad dat ze af en toe gal spuugt, ik zal het in de gaten houden. Fijn dat ze lekker in haar vel zit. Grappig dat je het van de week al een aantal keer geprobeerd had om een gesprekje aan te knopen, ik vermoedde al een aantal keer zoiets, ze deed regelmatig een beetje gek. De waterbak staat niet in de gang maar staat naast een houten ikea keukentrapje. Ik had gedacht dat ze als speeltje haar snuffelmat zou noemen maar ze slaapt idd regelmatig met een knuffeltje. Ik zal vaker naar het strand gaan, gelukkig vlakbij. Daar geniet ze inderdaad erg van het rennen. In het bos is e me sneller kwijt. Dat ze niet praten wilde pas wel bij haar, ze leeft een beetje in een eigen bubbel en is een beetje dromerig.

Een dag later is Jane aan de beurt, een heel vrolijk en open en onstuimig pupje komt me te gemoed. Ik vraag haar naar de antwoorden op de controlevragen en ze geeft aan dat ze haar eten in de keuken krijgt en dat haar slaapplaats als haar baasje weg is een heel groot en zacht is als een heel groot dekbed. De kleur is grijs. Ons bed zegt ze dus ik denk dat ze op het bed van haar baasje ligt. Ze is heel blij en op haar plekje. Ze zit heerlijk in haar vel. Haar oude foster kwam even ter sprake omdat dat een mooie ingang was omdat ik ook met een paar hondjes van de foster gepraat had die zij ook wel moest kennen. De foster kreeg een dikke kus van Jane, ze hadden het er fijn gehad. Haar oortje lijkt wat dicht te zitten dus even checken of daar geen troep in zit.

Ook vertelde ze over het overleden hondje van haar baasje. Die was er ook nog steeds, ze speelden regelmatig samen en ze paste goed op de kleintjes. Het overleden hondje die in verband kon worden gebracht met een lichtblauw/ aquablauw voorwerp. Een bandje/ riempje wat in de bek gehouden word.

Terugkoppeling baasje Jane:

Jane is vooral heel onstuimig inderdaad, haha wat leuk! Haar voerbakje staat in de keuken en als ik weg ben slaapt ze niet op mijn bed maar liggen ze samen in een hele grote bench met grijze kussen en dekens. Lief dat haar foster een kusje krijgt dat heeft ze wel verdient! Het blauwe bandje is haar eigen bandje wat ze wel 10x in haar bek heeft voordat ik het fatsoenlijk om kan doen voor de wandeling. Blauw komt op verschillende manieren terug bij mijn overleden hondjes. Aqua had hun kleur kussen waar ze altijd op lagen, en blauw was het puppybandje van 1 vd twee. (zelf denk ik dat haar oude hondjes er bij zijn als Jane met het bandje aan het spelen is voor het uitlaten). Het baasje is bij dat ze het samen zo naar hun zin hebben.

Danyl heeft het lang niet leuk gehad.

Danyl is 7 jaar, komt uit Spanje en woont sinds twee jaar in Nederland. Hij heeft jaren in het asiel aldaar gezeten en waar hij daarvoor was is onbekend. Zijn baasje wilde graag een gesprekje met hem. Om inzicht te krijgen in zijn huidige gedrag en ook om meer over zijn verleden te weten te komen.

Danyl begint direct te vertellen waar hij vandaan komt. Hij start bij zijn asieltijd. Hij laat me plaatjes zien van de hokken en de speelweide. Er is heel veel zand, zand in de hokken en zand op de speelplaats. Zand dat in zijn ogen waait en schuurt. Zijn asiel tijd is lang maar op zich oke. De meeste mensen zijn lief, niet allemaal. Een paar medewerkers zijn niet aardig en zijn niet betrouwbaar in hun gedrag naar de honden. Ruw en hardhandig. Dat maakt ook dat hij wantrouwend naar vreemden kan zijn. Ondanks het vele geblaf en de drukte is het er wel goed. Beter dan waar hij eerst was en hij neemt me nog een stapje verder zijn verleden in.

Dit verleden is heel naar. De gevoelens, beelden en geluiden die hij meestuurd word je niet vrolijk van. Ik ben geboren in een soort schuur met een deur van gaas. In de schuur woon ik met mn familie. We wonen op een rommelig erf bij een oudere man. Mijn familie word gebruikt voor de jacht. Hij laat me beelden zien van een oefening om de jonge honden jachtklaar te maken. Jonge katten worden losgelaten in de schuur en het is de bedoeling dat ze door de honden gevangen worden. Deze situatie gaat me door merg en been en we blijven er maar niet te lang bij stil staan. Danyl was niet goed genoeg voor de jacht. Hij was “te dom” en luisterde niet goed genoeg. Het africhten voor de jacht ging niet zachtzinnig, zeker niet als je zoals ik te dom bevonden was.

Dan gaan we verder naar zijn huidige leven. Hij vind het fijn waar hij is. Is gek op zijn baasje, geniet van de rust en dat hij eindelijk zijn eigen thuis heeft. Zit heerlijk in zijn vel, geniet van het leven. Zware stemmen en donkere gezichten vind hij eng, dat wel. Maar hij geniet van elke dag. Als speelkameraad zie ik een bruine hond en lekker ruw spel. Ja hij is blij en laat het verleden los.

Terugkoppeling van het baasje:

Ik ben zelf in het Spaanse asiel geweest en het was inderdaad 1 grote zandvlakte. Het buiten terrein, de hokken alles was zand. De laatste keer waren ze aan het verbouwen om in de hokken beton te krijgen en lagen er grote zandbergen. Het klopt wat hij zegt over het ersoneel, niet iedereen was daar uit dierenliefde.

Triest zijn eerste verleden maar het bevestigd wel wat ik vermoedde en waarom hij zo fel is op katten en konijnen. En dat hij zegt dat hij  “te dom” is begrijp ik, het is een goeie sul. Gelukkig maar want we vermoeden dat dat zijn redding is geweest. Waarschijnlijk was zijn leven anders stukken slechter geweest dan wat het nu al was

Nu heeft hij idd een bruin speelmaatje, de naam en geslacht klopte niet. Ik ben heel blij dat hij zich op zijn plek voelt. Ik hou ontzettend veel van hem.

Bella en de koude luchtstroom

Bella’s baasje wilde heel graag weten of Bella ergens bang voor was in het nieuwe huis, of ze haar logeerplekje leuk vond en wat er toch gebeurd was tussen haar en de andere hond van hun, of ze graag mee ging op visite en waarom ze soms angstig reageert op het knuffelen van de man des huizes of bezoek.
controlevragen:
1) Wat is bella’s favo ligplaats: groot zacht en donker van kleur. als ik het zou moeten omschrijven zou ik denken aan een grote zwartgrijze fatboy of groot kussen
2) Waarmee speelt Bella het liefst: een knuffeltje met piepje
3) waar eet en drinkt ze: in de keuken vlak naast een houten tafel.
Antwoorden Baasje:  Op de hoek van de bank hebben we een donkerblauw lekker zacht groot kleed waar bella inderdaad graag op ligt. Ze is gek op d’r speeltje met piepje erin (naar andere kijkt ze niet om) en haar eten en drinkbak staat bij de houten eettafel naast een houten kast en de keuken.
Ze maakt een ietswat onrustige nerveuze indruk als ze mee gaat. Op zich gaat ze graag mee en vind ze op visite gaan wel heel leuk. Alleen grote drukte hoeft voor haar niet perse dan blijft ze liever thuis.
Over haar logeerplekje verteld ze het volgende, het is een rustige huiskamer achtige situatie. Geen groot pension ofzo. Qua gevoel was ze er neutraal, niet overdreven vrolijk maar ook geen negatief gevoel. Als het idd kleinschalig was waar ze was dan was het wel een prima plekje, lekker rustig.
Wat er gebeurd is tussen Bella en Delana. Grote vechtpartij, bloed, slijm ,niet loslaten. gillen van bella. Bella kon niet loskomen. Heftige situatie, aanleiding een persoon mannelijke passant waardoor er opwinding ontstond wat escaleerde in deze vechtpartij.
Ze vind vooral het knuffelen eng omdat ik dan het gevoel heb dat ik niet weg kan. Bij mannen meer als bij vrouwen. Het over me heen hangen vind ik eng.
Of Bella bang was in het nieuwe huis? Nee die indruk kreeg ik niet. Ze is snachts onrustig omdat ze het koud krijgt. Ik voel een koude luchtstroom, staat er een raam open vlak bij haar slaapplaats?

Terugkoppeling baasje:

Jeetje toch wel heel herkenbaar hoor.

Ze gaat graag mee in de auto, springt er enthousiast in. Tijdens de rit doet ze wat piepen en loopt ze veel heen en weer. Sinds we haar in de achterbak doen om haar ruimte wat meer af te kaderen en om de ondergrond stabieler te laten zijn dan op de achterbank, gaat dat wel beter, ze gaat dan ook wel liggen.
Ze heeft tijdens onze 5 daagse trip gelogeerd bij een goede vriendin van ons, die gek op honden is. De huiskamer klopt dus, ze heeft een klein huisje. Ze is op zich bij haar altijd wel op d’r gemak. Tijdens de logeerpartij vertelde m’n vriendin dat ze wel doorhad dat Bella mij miste, keek steeds naar de voordeur en was heel alert op geluiden vanuit die kant omdat ik daar natuurlijk uit weg ben gegaan. Bella heeft wel in die periode overgegeven en in huis gepoept (diaree) iets wat ze bij ons nog nooit had gedaan.
Er is inderdaad een heel heftige vechtpartij geweest waarbij Bella er slecht aan toe was. Ik was net de deur uit en mijn schoonvader (die toen bij ons sliep tijdens zijn vakantie) is daarna thuis gekomen en daarna is er dus iets gebeurd waardoor ze zijn gaan vechten. (Delana was een cane corso en Bella was dus geen partij voor haar qua kracht) Ik heb me altijd afgevraagd wat er gebeurd is. Het was een traumatische ervaring voor ons allemaal.

Hoe ze reageert op knuffelen ja dat is heel herkenbaar. Goed om te weten.

Bella haar mandje staat inderdaad onder een raam… die wij graag open hebben staan…. Mandje is intussen verplaatst en er is een waterbakje bij gezet. Ik merkte dat ze ook dorst had s nachts. Deze aanpassingen werken perfect.

Gek in dit gesprek was dat steeds als ik het gesprek met Bella wilde beginnen mn ogen heel moe werden. Ik had steeds het gevoel dat ik een tukkie wilde doen. Mn hoofd leek zwaar te voelen. We konden dit niet geheel herleiden. Wel krijgt Bella beginnend staar op haar ogen en wellicht dat de oorzaak is van de vermoeide blik.

Unga houdt een spiegel voor

Het baasje van Unga had een vraag over wat er nou mis ging bij het apporteren en over een aantal dingen die Unga erg onprettig vind en hoe haar baasje haar daar in tegemoed kan komen. Het enige wat er verteld is, is dat Unga niet geheel terugkomt om de bal te brengen maar dat ze verder wel makkelijk is in de omgang.

Controlevragen:

  • Wat doet Unga als ze in de kennel zit?
  • Wat vindt Unga het allerleukste spelletje?
  • Wat doet ze heel vaak om aandacht te krijgen
  • Welke kleur is haar nieuwe voerbak?

Unga vind de kennel duidelijk niet leuk, ze laat me zien dat ze zenuwachtig is en dat ze moet piepen. Haar leukste spelletje is de bal. Om aandacht te krijgen steekt ze haar neus onder haar baasjes arm en ze drukt zich er tussen. Voerbakkleur vond ik niet heel duidelijk, ik ga voor Limegroen.

Terugkoppeling baasje: De kennel vind ze inderdaad niet leuk, ze piept heel hard en nog afschuwelijker om te zien, ze loopt als een wild dier heen en weer. De bal is echt haar favoriet, om aandacht te krijgen steek ze idd ook haar neus onder je arm maar ze kan zich ook voor je voeten werpen en zo een bellyrub afdwingen. Kleur bak is creme.

Unga zegt over het apporteren:  het is niet dat ze de bal/apport niet bij je brengen wil hoor, maar ze laat snel los omdat er een paar dingen gebeuren in het apporteren die er op wijzen dat ze het los moet laten. Jij geeft te snel het signaal dat ze het goed doet waardoor ze het loslaat. Kan zijn dat dit al in de aanleerfase is geweest en ze dat nu heeft doorgetrokken hoor, ik kan niet goed zien of het heden of verleden is. Kan een heel klein signaal geweest zijn als een aanmoediging als goedzo of alvast een 2e apport laten zien of je hand in je zak steken voor alvast een snoepje.  Dus daardoor heeft ze al een grote neiging vroegtijdig los te laten. Daarnaast zegt ze dat hoe sneller ze loslaat hoe eerder ze hem weer mag halen dus snel loslaten loont 🙂 Dat haar baas een afstand voelt snapt ze wel want ze is zo gefocust op nog een keer dat ze alleen maar bezig is met haar apport. Eigenlijk moet je het zien als overcontact ipv geen contact. Jullie springen te snel in op de situaties die komen gaan waardoor het een slordige bedoening word.

Wat ik van haar begrijp in de dingen niet willen is dat het te snel voor haar gaat. ze laat me zien dat haar baasje het type van ” niet zeuren, even doorpakken en klaar” is en dat gaat te snel voor haar. Dan gaat ze steigeren omdat ze dan niet helemaal snapt wat haar baasje precies van haar wil. Ik ben benieuwd naar welke situaties ze dit gedrag heeft want ik denk dat ik er wel wat gemist heb. Ik zag in elk geval, riem om doen, en vachtverzorging/ teken controleren tenen enz. Ze voelt dan een druk die ze onprettig voelt. Probeer met haar out of the box te denken en werk om situaties heen tot het meer ontspannen word.

Wat ze verder nog te zeggen had:

Laat oude gewoonten en benaderingen los. Ik begrijp van haar dat haar baasje de neiging heeft om als het niet lukt terug te vallen in ouderwetse trainingstechnieken.  Al is de weg soms een beetje langer het resultaat is de moeite waard. Je zal merken dat Unga relaxter gaat reageren.

Verder zit ze lekker in haar vel en is ze gek op de jongens. Ik kreeg de indruk dat ze Anas heel lief vind. Ze spelen graag samen.

Terugkoppeling van haar baasje. Oef dat is een fikse spiegel die ze me voorhoud, maar ow wat terecht. Het klopt onwijs en ja ik ben soms te ongeduldig. Ik ga meer out of the box denken met haar. Vandaag haar met een spel naar haar kennel gebracht en wat rustiger de tijd genomen. Wat een verschil en wat een rust! Dank voor dit eerlijke gesprek

Puck gaat op reis

Puck gaat over een tijdje een hele grote reis maken met zijn familie. De eigenaar wilde graag dat de dieren voorbereid werden op de vliegreis die vele vlieguren en tussenstops bevat. Na de reis volgt er een quarantaineperiode en voor de baasjes was het belangrijk dat de dieren weten dat ze echt weer opgehaald worden. Het word een pittige reis maar daarna is er heerlijke koelte en veel hoog gras en groen. Iets waar Puck erg gek op is.

Ik maak contact en een vrolijke opgewekte Puck is daar. Ik vertel hem over de plannen van zijn baasjes en over de lange reis. Hij geeft eerlijk toe dat hij wel op ziet tegen de lange reis maar dat hij wel zin heeft in koelte. Hij gaf aan dat hij de plek waar hij nu woonde eigenlijk wel heel er warm vond. Ook zei hij dat hij door zijn gewicht last had van beperkte bewegingsvrijheid en het daardoor nog sneller warm had. Dat vond hij niet fijn. Hij begreep dat de reis nodig was om bij het andere land te komen en dat ze daarna nog even “uit logeren” gingen. Voor hem was het een geruststelling te weten dat zijn baasjes de honden echt weer kwamen halen en opzoeken. Wel vroeg hij om voor de kleine hond van het gezelschap een extra hulpje mee te geven in vorm van een doekje met geur van de eigenaar. Hij zou proberen de rest van het gezelschap zo rustig mogelijk te houden.

De controlevragen waar slaapt hij en wat is zijn plek in de auto waren beide sprekend voor hem. Hij ligt inderdaad veel te slapen bij het washok en die ligt idd zoals hij dat zelf zo mooi zei “om het hoekkie” en hij zit graag in de auto ipv in de laadbak vd pick up. Puck is zwaarlijvig door de prednison en heeft het snel warm. Het baasje zal het kleine hondje een steuntje geven tijdens de reis.