Paard Sterre

 • Is Sterre vriendjes met Kingston?
 • Eet sterre liever uit de houten voerbakken of uit de plastic?
 • Welk kunstje doet Sterre graag?
 • ik zou graag willen weten of sterre pijn heeft

Sterre, mijn eerste paard om mee te praten. Sterre was heel afwachtend en wantrouwend. Ze draaide haar hoofd af en was in eerste instantie niet echt bereidwillend om te praten. Ik moest haar verzekeren dat het in orde was en dat haar baasje graag wilde dat we een gesprek hadden. Een gesloten paard, dat je niet zomaar even vertrouwd. Feedback eigenaar: Sterre is zeer gesloten, moeilijk te hanteren. Heel veel meegemaakt en zeker geen onvoorwaardelijk vertrouwen.

Sterre is geen vrienden met Kingston, wat ze liet zien dat ze haar tanden naar hem optrok, rende met een boze hoge houding en een hoog gehouden staart, veel stof wat opwaaide. Het liefst zou ze hem bijten! Ze vond hem te veel “op haar dochter” Feedback van de eigenaar: Sterre heeft een bloedhekel aan Kingston. Ze kunnen niet samen in de weide want de schopt hem, jaagt hem met blote tanden achterna, zo erg dat ze hem al eens door een hek heeft willen jagen. Kingston is heel gek op haar dochter Lieve en ik kan me voorstellen dat zij dat irritant vind.

Qua etensbak, mijn gevoel was er is iets met hout, maar de plaatjes die ze liet zien was dat ze duidelijk at uit een plastic bak. Dus mijn gevoel aan de kant gezet en voor plastic gekozen. Feedback: Er zijn nieuwe houten bakken maar ze durft er niet uit te eten. Ze eet inderdaad uit een plastic bak.

Als leukste trucje liet ze zichzelf zien staande met haar voorbenen op een autoband. Dat was haar leukste truuk. Feedback eigenaar: Dat is inderdaad haar favoriete truuk. Ze laat hem regelmatig uit zichzelf zien en staat dan te showen in de bak. Als we de beloningen er bij halen word ze helemaal bloedfanatiek.

Op de vraag of Sterre pijn had gaf ze aan van niet. Ik voelde ook geen duidelijke tekenen van pijn zoals bij andere dieren. Iets een trekkend gevoel aan de voorkant van haar achterbenen ter hoogte van het “polsgewricht” Maar niks storends of vreselijk pijnlijk. Na nogmaals duidelijk vragen gaf ze echt aan geen pijn te hebben. Feedback van de eigenaar: Sterre is zo gesloten dat ze geen pijn laat zien. Ze heeft wel wat nare oude blessures vanuit de tijd dat ze het niet zo leuk had. Ik vroeg me af of ze daar nog last van had want ze laat niet zien of ze pijn heeft. Ik zal voor het geval dat de achterbenen de volgende keer laten checken. Haar baasje en ik verwachten niet veel te vinden bij die check.

Op de vraag of ze nog iets over haar verleden wilde vertellen gaf ze aan dat ze dat niet wilde, dat was achter haar en nu leef ik goed. Haar baasje gaf aan dat Sterre nog wel veel woede in zich had. Iets wat ik in het gesprek, op Kingston na, niet echt heb gesignaleert. Ze is ook naar mensen toe niet makkelijk in de omgang. Wellicht kunnen we haar met fytotherapie ondersteunen zodat ze wat minder boos is. Dat gaan we voor haar uitzoeken! Wonden uit het verleden hebben tijd nodig om te slijten helaas. Toch denk ik dat ze wel bezig is met verwerken en loslaten, vooral omdat ze zo duidelijk was op de verleden vraag.

Dank Sterre, dat je toch nog even wilde praten en dat je mn eerste paardje bent! Ik vond het een mooi maar niet makkelijk gesprek en ben heel blij met deze ervaring. Ik heb gemerkt dat het voor mij goed is om meer kennis over paardengedrag en anatomie op te doen want dan kan ik beter inschatten wat er verteld word. Hoop dat je gauw minder boos op de wereld hoeft te zijn.

Daisy’s verhuizing

Controlevragen:

 • Waar eet Daisy
 • wat is haar ontsnappingsplek.

Daisy’s baasje schakelde mijn hulp in. Ze zitten midden in een verhuizing en Daisy was daar nogal onrustig over. Ze vermoedde dat ze daar onzeker van werd en wilde graag dat Daisy gerustgesteld werd.

18052366_1322965024477720_11186496_oEerst de controlevragen, Daisy liet als eetplek een plek zien bij een ronde deurboog naast de trap die omhoog gaat, binnen maar vlak bij de buitendeur. Daisy eet inderdaad bij de trap in het benedenhalletje vlak bij de buiten deur. De andere hond des huizes eet buiten.

Wat is haar ontsnappingsplek. Om te ontsnappen moet ze door bosjes duiken bij de muur  in het hoekje aan de linkerkant naast de poort. Door bosjes met witte bloemen.

Daisy werd erg onrustig van het inpakken van de spullen, ze zegt dat ze het eerder heeft meegemaakt en dat “ze niet meer terug kwamen” Ook het steeds wegrijden van de auto maakt haar daardoor zenuwachtig. Natuurlijk heb ik geprobeerd haar gerust te stellen en uitgelegt dat Haar baasje echt niet zonder haar ging en te gewoon mee ging als alles klaar was. Dat eerst het nieuwe huis ingericht moest worden. Ze vroeg zich af of ze daar ook wel zo’n mooie uitkijkplek zou hebben want die ze nu had vond ze heerlijk. Lekker op straat kijken wat daar allemaal gebeurd. Ze heeft een mooie hoge plek waar ze alles goed kan overzien. Ook liet ze me een lichtje zien wat haar ontzettend fasineerde. Een wit lampje hoger in de lucht, alsof het zweefde. Niks bijzonders mee hoor maar dat wilde ze gewoon even kwijt. hihi.

18042908_1322211427886413_512278925_oHaar baasje vertelde me in de terugkoppeling dat ze graag boven op het balkon ligt waar ze de gehele straat kan overzien, zodra er iets langs komt moet ze altijd even checken natuurlijk wat er voorbij komt. Als lampje dacht ze misschien de lampjes in de trap. Nee zei ik dat absoluut niet, het is een lampje los in de lucht buiten. Het baasje stuurde me de volgende foto vanaf haar favoplek op het balkon. Het huis tegenover heeft een lantarenpaal/ lamp die zo in het donker staat door het donkere dak dat het lijkt alsof hij zweeft boven het huis.

Grappig hoe dieren dingen zien en wat ze dan bezig houden, ik moest er in elk geval wel om lachen en vond het te leuk om niet te delen. Daisy kwam in het gesprek een beetje over als een fladderaar, ze kwam en ging weer even en dan kwam ze weer wat vertellen en dan ging ze weer even. Lastig om haar vast te houden voor een rustig gesprek maar ik denk dat ze de boodschap van het verhuizen wel heeft begrepen. Ik begreep van haar baasje dat ze vandaag en gisteravond tot 2 keer toe zelf was gekomen om te spelen, iets wat ze normaal gesproken niet doet. Soms is ze wel tot een spel te verleiden maar uit zichzelf komt ze eigenlijk nooit. Nou hopelijk is ze opgelucht.

Maar het verhaal was nog niet klaar, want er kwam nog iemand even wat zeggen. Totaal onverwachts kwam 1 van de andere (overleden) honden voorbij, Zara. Zara zit bij ons heel diep want haar verhaal is meer dan treurig te noemen. Zara was een gedumpte oude fokteef, die na haar rescue hier mocht bijkomen en lekker mocht rentenieren.  Ze kwam bij me op de cursus en geen onbekende voor me. Het was een heerlijk beest die op hoge leeftijd toch nog best prima mee kon komen in de les.  Ja ook ik had haar echt lief. Toch had ik totaal niet op haar gesprekje gerekend en raakte het me diep dat ze daar zo ineens was. Helaas is ze door een trieste samenloop van omstandigheden in een situatie terecht gekomen die je geen enkele hond toewenst. Bij een wandeling heeft een ongelukkig incident plaatsgevonden waardoor ze in beslag genomen is en uit de opslag is ze niet meer levend uitgekomen. De Nederlandse opslag is een waardeloze plek voor een hond, de Curacaose opslag is een hel… Dat gun je zelfs je grootste vijand niet.

Zara heeft geen afscheid kunnen nemen van haar geliefde baasje en dat kwam ze nog even doen. Het speet haar zo dat ze dat niet heeft kunnen doen. Over het incident zei ze Tja het was dom en niet zo bedoeld maar ze zat nu op een goede plek en kwam regelmatig nog even langs. Pfffff zie het dan maar droog te houden..

Chichi’s verstopte oren

Controlevragen:
 • waar slaap ik het liefst in huis.
 • als ik met de baas naar buiten ga,vind ik wandelen of zwemmen het leukst.
 • wat vind ik naast het dagelijkse eten heel lekker.
 • wat is de kleur van mijn nieuwe tuigje.het is nog even wennen maar mijn baas zegt dat ik in nederland aan de lijn moet.
 • vind ik autorijden prettig.

Chichi, laten we beginnen met je controlevragen. Die heb je op z’n zachts gezegd bijzonder laten zien.

De ruimte waar je het liefst ligt is donker, donkere plafonds en het lijkt niet echt binnen, meer op een porche.

Wat je precies lekker vind weet ik niet maar je laat me wel zien waar het uit komt. Het zit in een soort potje/ melkblik achtig ding waarbij vooral de witte plastic flexibele deksel opvalt.

Rijden in de auto vind je absoluut niet leuk. Ik zie je niet druk heen en weer gaan maar meer gelaten en stil laat je het aan je voorbij.  Je zegt er bij. nee helemaal niet leuk, het trilt zo.. Ik zie de auto rijden richting kunuku dus ik ga er vanuit dat je wandelen leuker vind dan zwemmen.

Het tuigje… ben ik vergeten te vragen.. gokje gedaan, paars…

Belangrijk in jou verhaal was het volgende. Je rechter oor heeft een hele zware trilling onder/ achter het trommelvlies. Heel erg hinderlijk. Alsof je met je hoofd in een glazen pot zit bekijk en hoor jij de wereld. De trilling is zo hevig dat je dat zowel in je horen als kijken als denken stoort. Ik kan me voorstellen dat je daar echt geirriteerd door word. Dat wil jij als enige echt gezegd hebben. ik vraag je of je nog meer wil vertellen, nee als je dat maar verteld..

Terugkoppeling baasje:

Dit keer deden we het een beetje anders als anders, we koppelden dit gesprek aan een skypeconsult voor een regulier consult om nog wat trainingszaken te kunnen bespreken. Op het moment dat haar baasje opneemt en de camera begint te draaien zie ik direct de donkere houten plafonds. ik begin gelijk te grinniken en bedenk me dat dit wel eens een heel positief gesprek kan worden.

Haar lievelingsplek is in de donkere slaapkamer en haar uitzicht is door de open deur naar buiten naar de porche.

Wat je lekker vind is vis van de viskraam., en waar komt dat uit… uit een emmertje met een wit flexibel plastic deksel. Frapant in het verhaal is dat zij zelf dat emmertje niet ziet, maar daar komt het wel uit.

Auto rijden vind je vreselijk. Al trillend zit je stil op de bodem van de vloer in de auto. Het liefst plat en je verroert je niet totdat het voorbij is. Daarna ga je heerlijk zwemmen, dat vind je fijner als wandelen.

Je baasje is absoluut niet verbaast over problemen met je oor en twijfelt al een tijd lang of je inderdaad goed hoort en ziet. Je staat altijd vooraan als oren schoongemaakt moeten worden en vind dat oprecht fijn. Je hebt 1 oor die inderdaad altijd viezer is dan de ander en baasje moest even nakijken welk oor het was en dat is inderdaad je rechteroor. Baasje heeft net even in je rechter oor gekeken en ziet nu inderdaad een dikkere compacte smurrie in je oor die vrij diep zit. Zo diep dat ze het er zelf niet uit durft te halen op dit moment. Dus dat word wel een bezoekje aan de dokter van de week.

Update. Chichi’s oren zaten inderdaad flink verstopt met dikke smurrie. De dierenarts heeft het schoongemaakt